Nagy dolgok zajlanak a lámpafronton

2010.09.07. 15:17 | Fénymánia | Szólj hozzá!

Nagy dolgok zajlanak a lámpafronton – lássuk csak dióhéjban összefoglalva!

Manapság már nem csupán azért kapcsoljuk fel a lámpát, hogy lássunk, hanem legalább annyira szerepet játszik benne az is, hogy vizuálisan kellemessé tegyük a teret, egyéni jelleget kölcsönözzünk a helyiségnek. Hogy – mondjuk – olyan meleg környezetet teremtsünk, amit értelmünk és érzékeink hálásan fogadnak. A színházi emberek jól ismerik azt a bűvös hatást, amit a világítás varázsol elő. A díszlettervezők és világítástechnikusok pontosan tudják, hogyan kell egy délutáni fényben fürdő szobát imitálni, vagy hogyan kell ezt a helyiséget kamrányivá zsugorítani, esetleg bálteremnyi méretűvé duzzasztani. A hivatásos díszlettervezők sokat tanulhatnak a színháztól, különösen ma, amikor a kísérletezőkedv a korábbinak sokszorosára növekedett.

cluster_lampa_moooi2

A hagyományos villanykörték és fénycsövek esetében nem könnyű elrejteni a fény forrását, tompítani izzását vagy módosítani a jellegét. A világítási ágazat műszaki innovációi kibővítették a lámpák és egyéb fényforrások elhelyezési lehetőségeit, és tág teret nyújtanak a küllemükkel való kísérletezésnek is. A világ vezető világítástechnikusai, konkrétan a Philips és az Osram műhelyében komoly kutató- és fejlesztőtevékenység zajlik. Itt születnek a különböző világítótestek alapvető tervei.

A világítóipar évek óta próbálja rábírni az építészeket és belsőépítészeket, hogy a fényt is olyan természetes módon kezeljék, ahogyan szín- és bútorterveiket készítik, és most közel járunk ahhoz, hogy ez az elképzelés megvalósuljon.

Az utóbbi évek során komoly erőfeszítések történtek azenergiafelhasználás optimalizálásáért (energiatakarékos izzók és a T5 fénycsövek használatával csökkentették a világítótestenkénti fogyasztást). A klímaváltozással kapcsolatos probléma további követelményeket támaszt a világítóiparral szemben az energiatakarékosság terén, s ezzel újabb kihívások elé állítja az egész ágazatot.

evoeszkoz-lampa5

S hogy jelenleg mi történik? A fejlesztések több fronton törnek előre. Sok szó esik az integrált világításról, vagyis a megvilágított falmélyedésekről, nyílásokról, résekről és oszlopokról, melyek így tulajdonképpen „világítótestekké” lépnek elő. Ingo Maurer mennyezetet felhasító Schlitz Up lámpája Lucio Fontana felhasogatott olajfestményeit idézi. De említhetnénk például a Mimmo Paladino tervezte Dulcineát, ez a két méter magas, kaftános alakra emlékeztető figurát, vagy Karim Rasidnak az Artemide cég számára acélból és fúvott üvegből alkotott Cadmo vetróját. Ez ugyanakkor kitűnő példája egy másik divatos irányzatnak is, melyre a halogénlápmával és energiatakarékos izzóval felszerelt kettős lámpa a jellemző. Előfordul az is, hogy egy világítótesten belül a halogént fénycsővel kombinálják, vagy akár LED diódákkal, amint azt a DesignZagato által tervezett Riccióban (Fabbian) láthatjuk. Az energiatakarékosságot szem előtt tartva az emberek a modern fénycsöveket, az energiatakarékos izzókat, a fém-halogén típusú kisméretű lámpákat és nem utolsósorban a LED-eket választják, melyek hihetetlen gyorsasággal hódítottak tért a magán- és a nyilvános szférában egyaránt. Kis méretük mellett energiatakarékosak, hosszú élettartamúak, kevés hőt bocsátanak ki, és emellett sok fényt adnak. Mivel a fényforrás nem forrósodik fel, a lámpa egyéb részei hőérzékeny anyagból is készülhetnek – például textilből, esetenként a műanyag különféle típusaival kombinálva.

marcel_lamp

Többféle formatervezői irányzat is felismerhető. A skála a plasztikusabb formáktól a lehető legkompaktabb kialakításig terjed, egyetlen közös nevezővel: valamennyi korunk műszaki újításaira épül. A takarékos típusok elsősorban az irodákban találnak otthonra – a maximális rugalmasság, a minimális anyagfelhasználás és a kifinomult formakultúra ötvözésének számos szép példájával találkozhatunk. Az egyéb világítótestek (asztali lámpák és mennyezeti csillárok) esetében a témák a játékosságtól (Matteo Ragni: Leti) a meglepetésig (Marcel Wanders: Skygarden, Flos) terjednek, olykor látványos (Ali Siahvoshi: Hungry, Fabbian) vagy humoros (Joris Laarman: Nebula, Flos; Joel Degermark: Cluster Lamp, Moooi) elemekkel.

Jelenleg tehát a lámpafronton hűvös, frissítően, serkentően hűvös szelek fújnak!

Lotta Jonsson

Fénymánia Lámpa és csillár üzlet, webáruház - www.fenymania.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fenymania.blog.hu/api/trackback/id/tr852277853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása